teisipäev, 24. august 2010

Vanderselli argipäev

Ei tea, meedial pole vist millestki pasundada. Ega muidu ei juhtuks nii, et minu poolearulise buldogi pärast lendab Side uulitsale kohale hittsaate Reporter meeskond, pekstakse tagajalgadele ALO TV meeskond, et tuleks kohe eetrisse musavideo Toomas Anni ja tema sensuaalse kaabuga ja siis filmitakse terve lint täis kaadreid sellest kuidas peni hullunult just selle artisti peale mööda kööki ringi lõugab. Hirmus kiusatus oli naabrimehega tagaplaanil käsikäes, juuksed tuules lehvimas loojuvasse päikesesse joosta aga puhtast laiskusest jätsime etteaste tegemata. Pärast mekutasime ühe teise sõbraga maitsvat viinakest. Selle raames jõudsime ka kõikehõlmavale geniaalsele ideele, et on vaja järgmine päev hädasti seenele minna. Mõeldud - mõeldud. Täna ajasimegi metsariided selga, teritasime noad ja haarasime kaenlasse ämbrid. Siis punn põhja ja Tohvri metsade suunas lendu. Mingis meeltesegadushoos helisesin vahepeal ka ämmamoorile, et uurida vanalt nõialt endalt täpseid seenemaardlaid. Info sain õnneks kätte aga lubas mu oma kätega maha lüüa kui järgmine kord teda kaasa ei võta. Võimalusel lähengi homme temaga karmavõlga siis kustutama. Ja ennäe imet - oligi seeni. Juhtus nii, et käies elus esimest korda seenejahis, õnnestus mul saada niipalju kukeseeni ja riisikaid, et sain marineerida 2 purki ja teha ka hõrgutavad kanakintsud kukeseenekastmes. Naised olid meie metsasõidu ajal aedubade, tomati ja veel mingite asjade modru purkidesse pannud. Maitses taevalikult. Viskan enda kraami retseptid siia nüüd ja kui saan mooridelt nende oma kätte, panen kah juurde.
Marinaad: 1l vett, 2 sl soola, 3 sl sukrut, 1-2 sibulat, 1 porgand, 5 tera pipart, 2 tera vürtsi, paar loorberilehte, 3 sl 30% äädikat. Keedad vett soola, suhkru ja hakitud köögiviljaga 2-3 minutit, lisad vürtsid. Siis pott tulelt ja jätta tõmbama. Ise vahvasti puhastad ja tükeldad seened ja paned kah sinna vette. Keedad veel 5-10 minutit, paned äädika juurde ja keedad veel mõne minuti. No ja purki ja purk kõvasti kinni, igatahes.
Kanaroa puhul viskasin pannile hakitud sibulat, porgandit ja varsselleri vart. Natuke aega ja siis viskasin ahjupotti, kanakintsud pruunistasin kah ära sinna juurde ja lõpuks võiga praadisin veel kukeseened, mida nagunii sain vähe ja natuke riisikaid pannil või sees seni kuni nende oma mahl ära aurustus ja panin samuti ahjupotti. Siis valasin veel hapukoore sinna peale ja pipart ja soola loomulikult ja kallasin vett peale nii palju, et sai kana kaetud. Ja siis tunniks-pooleteiseks ahju 200 kraadi juures. Värske kartuli keetsin tilliga juurde. Tip-top kraam.
See siis naiste kätetöö silmailuks kaeda...

1 kommentaar:

  1. Väike retsept kvaliteetlehest:
    Anne Velli hapukurgiretsept: lisa suhkrut ja aspiriini!
    «Kõik, kes on mu kurke söönud, ei jõua mind ära kiita. Selle retsepti järgi võib kurke süüa juba järgmisel päeval, aga võib süüa ka kolme aasta pärast,» alustab Anne Velli.
    Dikteerides: «Lao kolmeliitrine purk täis parajaid kurke vaheldumisi mustasõstralehtede, tilli (võivad olla nii õied kui ka varred), kirsilehtede, küüslauguküünte ja mädarõikaga.
    Lisa üks teelusikatäis sidrunhapet, üks teelusikatäis suhkrut, kolm teelusikatäit soola, viis tera pipart ja kaks tabletti aspiriini.
    Lase vesi keema, vala see kohe kurkidele ja kaaneta purk kaanetajaga kinni.
    Raputa seda ja pane, kaas allapoole, vana kasuka või vana vatiteki alla seisma, kuni kurgid on maha jahtunud. Pärast seda võib neid juba süüa. Kas päeva või ka kolme aasta pärast. Ja nad on ikka krõmpsud.»

    VastaKustuta