esmaspäev, 5. juuli 2010

Tomato attack!

Hommikul olin ümar ja nunnu nagu glasuuritud sõõrik Selveri pagariletis. Muti oli varahommikul Elmari raadiole kena intervjuu andnud ja põõnas õiglast järelund. Loodetavasti tellis ta ka lõpetuseks midagi Vello Orumetsa repertuaarist. Päike lajatas juba sajaga ja sestap istusin uljalt lühikestes riietes tsikli selga ja asusin sisseoste tegema, et pärast maru mõnus olla oleks jälle mittemidagi tehes. Turul läks suhteliselt ladusalt, välja arvatud üks inetuvõitu sõnavahetus minu järel seisva pässiga kui kiskus võitluseks kõige pisemate kurkide pärast. Aga las ta jääb. Mujal poes sain kah ilusate päevitunud ja koledate higist tilkuvate inimeste vahel oma kraamid soetatud. Nimekiri oli üsna pikk, käisin isegi tsikli tsumadane vahepeal kodus tühjendamas. Muti oli vahepeal ennast üles ajanud aga hõljus mingis teises dimensioonis ja saatis segadusse ajavaid mühatusi ainult. Mingi hetk tuli meelde, et oleks vaja küünetange või siis paar numbrit suuremaid jalatseid. Võimlesin küll kaubamajas armutult, et nõutada vähemalt poolemeetrise varrega mudelit aga polevat võtta. Härrasmehe jaoks on kõige keerulisem vasaku jala väike varvas, usun, et mõistate mind. Pole ammu joogatunde kah võtnud. Aga nüüd vedeledes kodus terrassil ja vaadates kuidas naabrimees ennastunustavalt midagi toimetab on paras aeg kirjutada, mis köögis juhtus. Pealkiri on põhjendatud, kõik sai tomatipõhine ja lihavaba, olen isegi veel kerges hämmingus.
Boheemi tomatisupp. Kõigepealt potti korralik kulin oliiviõli ja siis seal praadima panna üks paari pöidla jagu hakitud ingverit ja üks kooritud ja hakitud apelsin. Lased nii 5-6 mintsa, paned klaasikese vett juurde ja siis saumikseriga plödiks. Peale 2 purki purustatud tomateid, üks puljongikuubik, paar hakitud küslaküünt, lusikatäis suhkrut ja värsket hakitud basiilikut, pipart-soola maitse järgi manu muidugi. Seda siis keedad rahulikult paarkümmend minutit kokku ja valmis.
Ürdised kirsstomatid ja Jaapani mingid kuradi blintsikud. Ehk siis leidsin poest sügavkülmast mingid idamaised pelmeeni moodi asjad, seest köögiviljadega ja midagi sellist. Need keetsin nii ära nagu ikka tehakse. Aga muidu panni peal oliiviõli sees kirsstomatid ringi loopida üks karbitäis nii paari minuti jagu, samal ajal sinna peale soola, pipart ja teelusika jagu suhkurt kah visata. Siis valad pannilt kraami kaussi koos õliga, viskad juurde paar küünt hakitud küslat ja vajadusel pipart soola juurde ja need blintsikud kah sinna kaussi ja segi keerad. Väga mõnna kraam.
No ja kui kõht täis, võtate Selverist soetatud soodushinnaga valge Havana Clubi rummi ja hakkate mojitosid tegema. Teade güll - väärzkeit pibbarmpüntilehhdi, pruuuni suhgrutt, laimi, jäääääääd ja mulivedd juurte ja niii eddassi.... Homzeni...



1 kommentaar:

  1. Pediküüritangid, tomatisupp, mojito... Varsti pakub Georg Malvius Sulle peaosa oma uuslavastuses ja siis enam Eurovisionist ei pääse.

    VastaKustuta