neljapäev, 26. august 2010

Karma kameeleon

Sai eile siis ämmamoori ees võlg kustutatud. Mulle näidati isegi paar salakohta, kus seeni rohkem oli. Sõjakäik oli tegus, sest paari-kolme tunniga oli mul ämber ja ämmal korv kuhjaga seeni täis. Vihma sadas muidugi hoogsasti. Võttis vanaproual prillid nii uduseks, et lõpuks lippas koltunud kaselehti kukeseente pähe taga ajades mööda võpsikut ringi. Õhtul laekus ka laps pealinnast, kuhu Muti ta hommikul pisar silmanurgas saatnud oli. Elus ja terve loomulikult. Ta nõrganärvilised esivanemad tuleks lihtsalt kuskile ravile saata. Sellal kui meie metsas seeni korvi meelitasime, oli Muti suutnud silmi volksutades meile ka õhksoojuspumba järelmaksu välja rääkida. Nii, et kui hästi läheb, siis ei külmugi see talv ära. No sõnaga - jõudsime metsast koju ja vaaritama loomulikult. Seened puhtaks ja kahte hunnikusse. Suuremad soola ja väiksemad marinaadi. Korra tekkis kahtlane olukord, kus kippus täpselt üks pott puudu jääma. Leidsime ühe, kus oli kilo kahtlase välimusega maksa. Mitte, et ta meid just kelmikalt piilunud oleks või potis stepptantsu tantsinud aga anum oli igatahes tarvis vabastada ja sestap said selle maksa endale koduloomad. Kõige järsumalt kutsus ära mu arulagedal buldogil. Tema ikka konkreetselt inhalleeris oma portsu paari sekundiga nagu Kirby tolmuimeja, mis sinu kategoorilisest vastasseisust hoolimata müügimehe poolt su magamistuppa on taritud, et näidata, mis imeloomi see su linade vahelt välja imeb. Üldiselt läks meil vaaritamine libedalt. Selleks olime pannud pisut seeni kõrvale ka sibulatega või sees praadimiseks ja saia peal väikese soolapeekoniga külma viinakese kõrvale haukamiseks:
Soolaseentega oli asi lihtne. Kupatasime nad ära nii 15 mintsa vee sees peotäie soolaga ja siis peale kurnamist ladusime pütti sedasi, et iga kihi vahele uhkesti jämesoola, tillivarsi ja küslaküüsi kah. Siis raskus peale ja seisma.
Marineeritud seentega on sedasi, et koguseid peab iga mats ise vaatama. Kuna ma oma seente kaalu ei teadnud, tegin kõik tunde järgi ja käras küll. Maitsta tuleb lihtsalt. Et liiter-poolteist vett tulele, siis 3 sl soola ja sama palju suhkrut, pipra ja vürtsiterasid, paar loorberilehte, näputeis jahvatet muskaatpähklit ja surtsuke ingveripulbrit. Siis see koos ühe hakitud porgandiga keema ajada. Siis juurde seened, paar hakitud sibulat ja mõned hakitud küslaküüned ja 4 sl äädikat ning umbes 10 mintsa keedad seda kraami. Seejärel lisad paar viilutatud paprikat ja keedad veel mõne minuti. Purki ja valmis!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar